Läkemedel för barn
När du använder smärtstillande läkemedel, rekommenderas det att man alltid pratar med läkare, sjuksköterska eller apotekspersonal och alltid är noga med att läsa och följa bipacksedeln.
Vilka former av läkemedel för barn finns tillgängliga?
Läkemedel för barn finns i flytande och munsönderfallande form, tabletter, kapslar och suppositorier. Detta ger dig ett brett utbud av alternativ baserat på ditt barns ålder, skick eller preferenser. Till exempel kan ett barn som kräks behöva stolpiller (suppositorier) för att kunna tillgodogöra sig läkemedlet. Dessutom kan både små och äldre barn ha svårt att svälja tabletter eller kapslar och föredrar flytande former eller munsönderfallande tabletter.
Hur ska jag dosera läkemedel till barn?
Om du ska ge läkemedel till barn, kan du be om en doseringsspruta eller doseringssked på apoteket. För vissa läkemedel finns doseringssprutor och skedar speciellt framtagna för läkemedlet med i läkemedelsförpackningen.
Doseringsspruta eller doseringssked förenklar och säkerställer mätning av rätt dos och underlättar administreringen av läkemedlet. Se till att du inte använder en kökssked för att dosera flytande läkemedel, eftersom de kan variera i storlek vilket kan leda till att du kan ge en felaktig dos.
Läs alltid bipacksedeln noga och följ doseringsanvisningarna för att säkerställa att du ger ditt barn rätt dos enligt ditt barns vikt och ålder.Läkemedel kan innebära stor förgiftningsrisk, både vid avsiktlig överdosering och vid barntillbud. Det är viktigt att ringa Giftinformationcentralen om något inträffat. För små barn medför många läkemedel stor förgiftningsrisk, även om intagen mängd är liten. Även receptfria läkemedel kan innebära förgiftningsrisk. Om ditt barn fått i sig för stor dos läkemedel, kontakta alltid läkare, sjukhus eller Giftinformationscentralen (tel 112) omedelbart, även om det inte uppvisar några symtom på förgiftning.
Säkerhetstips för användning av läkemedel för barn
Nedan finns några fler säkerhetstips du kan tänka på innan du ger ditt barn läkemedel:
- Förvara smärtstillande läkemedel utom syn- och räckhåll för barn.
- Titta alltid på utgångsdatumet innan du använder ett läkemedel. Utgångsdatumet är sista dagen i angiven månad.
- Läs bipacksedeln för att dosera rätt för ditt barn baserat på vikt eller och ålder. Använd en doseringsspruta eller doseringssked för att dosera läkemedlet rätt – använd inte en vanlig sked som kan variera i storlek.
- Kalla aldrig läkemedel för godis. Barn gillar godis och kan vara mer benägna att försöka få tillgång till läkemedel utan uppsikt om de tror att det är godis.
- Till spädbarn är det är enklast att ge barnet flytande läkemedel om det sitter eller ligger i ditt knä. Ta eventuellt hjälp av någon annan. Med en doseringsspruta kan flytande läkemedel sprutas in i munnen mot kindväggen. Genom att låta medicinen flyta från sidan ner i halsen, minskar risken att barnet sätter i vrångstrupen och hostar upp läkemedlet.
- Smaken av läkemedel är svår att maskera. Flytande läkemedel kan blandas i lite koncentrerad saft för att dämpa smaken. Blanda aldrig medicin i stora mängder vätska. Risken finns att det sjuka barnet inte dricker allt, och därmed inte får i sig all medicin. Ha eventuellt något som smakar gott till hands att skölja med efteråt. Blanda aldrig läkemedel i maten, eftersom det finns en risk att barnet får avsmak för maten.
- Suppositorier (stolpiller) ges lättas till små barn om de ligger på rygg med böjda ben. Större barn bör ligga på vänster sida med böjda ben. Om det är svårt att föra in suppositoriet, kan den fuktas med ljummet vatten. För in suppositorien med den platta änden först och håll ihop skinkorna ett ögonblick efteråt, för att minska risken att den glider ut igen.
När barnet blir lite större är munsönderfallande tabletter ofta ett bra alternativ. Till barn som har svårt att låta den smälta på tungan kan du då låta tabletten smälta i en sked med vatten innan dosering. Innan du använder smärtstillande läkemedel för barn eller spädbarn, se till att du pratar med din läkare eller barnavårdcentral och läs alltid bipacksedeln noga.
Om ditt barn har feber, se till att du ger dem mycket vätska.
Den här guiden hjälper dig med hur du behandlar ditt barn och hur du ska dosera läkemedel. Innan du ger ditt barn smärtstillande läkemedel se till att du pratat med din läkare, barnavårdscentral eller apotekspersonal och läs alltid bipacksedeln noga.